Dar od Boga zawsze w pobliżu człowieka
czwartek, 31 maja 2018 07:44

Pokrzywa - dar od Boga

Któż z nas nie został poparzony pokrzywą? To uczucie zna chyba każdy, a najbardziej dotkliwe jest dla dzieci.  Bo piecze, swędzi, a nawet boli. Warto uświadomić sobie jednak, że owe poparzenia mają lecznice działanie. Ta roślina to dar matki natury – można z niej zrobić herbatę, sok, a nawet sałatkę. Mieszkaniec Koniuszowej opowiada o efektach stosowania pokrzywy w kuchni.

 

 

 

 

Za pan brat z naturą


Jest ciepły, majowy wieczór. Pan Stefan Sikoń z Koniuszowej zabiera się za szykowanie kolacji. Dzisiaj czas na sałatkę, ale uwaga, z pokrzywy! Miska zapełnia się różnymi odcieniami zieleni, bo oprócz pokrzywy trafia tam również podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, mniszek lekarski, przywrotnik, liść czosnku, pietruszki i chrzanu.

 

 

- Stosując pokrzywę zauważyłem oczyszczanie organizmu, lepsze trawienie, a przy tym oszczędność pieniędzy na sałatki! – mówi pan Stefan. Istotnie, żaden ze składników wiosennej, roślinnej sałatki nie pochodzi ze sklepu, ale z jego własnego ogródka.

 

 

Mieszkaniec Koniuszowej pije także świeżo wyciskany sok z pokrzywy i herbatę. Ale stosuję ją również jako dodatek do jajecznicy. Ale na tym nie koniec. Pan Stefan ma wobec pokrzywy jeszcze inne, poważne plany. – Na jesień będę zbierał korzeń pokrzywy. Z surowego będę robił nalewki, a z suszonego herbatę wyjaśnia.

 

Pan Stefan dodaje również, że pokrzywa to także zdrowe spacery po zbiory, lepsze samopoczucie, a przede wszystkim jedność z naturą i Bogiem.

 

Pokrzywawłaściwości i zastosowanie[1]


Dzisiaj pokrzywę niejednokrotnie tępi się w ogródkach i polach, traktując jak niepożądane zielsko. A szkoda, bo ma ona właściwości lecznicze.

 

Od wieków przypisywano jej właściwości odżywcze i regulujące przemianę materii. Mało kto wie, że pokrzywa była najczęściej notowaną rośliną w antycznych zielnikach, a lekarze używali jej do tamowania krwawienia (w połączeniu z krwawnikiem). Posiada ona bowiem działanie antybiotyczne, co sprzyja gojeniu się ran. Ma także substancje insulinopodobne, dlatego napar wodny z pokrzywy, podawany w umiarkowanych ilościach, obniża poziom cukru w moczu.

 

Pokrzywa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. Herbatę lub sok z pokrzywy, pobudzają czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Doustne przyjmowanie pokrzywy zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych krwinek.

 

 

Znany jest przypadek wyleczenia z nowotworu żołądka po stosowaniu pokrzywy. Maria Treben opisała historię staruszki, która codziennie piła napar ze świeżej pokrzywy: 2-3 łyżek świeżej pokrzywy zalewała 1 litrem wrzątku i piła kilka razy dziennie po 0.5 szklanki.

 

Z kolei kilkuminutowe, codziennie „bicie” i „smaganie się” świeżą pokrzywą po miejscach zreumatyzowanych, uśmierza ból. Strach przed tym „umartwianiem się” szybko zostanie zastąpiony radością z powodów nadzwyczajnych wyników leczniczych.

 

Przy stosowaniu pokrzywy należy pamiętać, że „herbata z pokrzywy” zabrana ze sklepowej półki, ma niewiele wspólnego z roślinnym darem od Boga ZEBRANYM z naszych ogródków i łąk. Chcąc właściwie zadbać o swoje zdrowie i żyć blisko natury, wystarczy tylko wyjść na pole, rozejrzeć się dookoła i schylić po leki z Bożej apteki.

 



 

Jadwiga Jelińska (Reda)

fot. Stefan Sikoń, Tomasz Poręba

 


[1]J. Schulz, E. Uberhuber,  Leki z Bożej Apteki, Warszawa 1989, ss. 205-208.

 

 



 

Created by Szczepan Sikoń